Friday, 22 November 2019

MCQ On Assam History

 MCQ ON ASSAM HISTORY
1) Who was the founder of Pala dynasty?
A)Bishnupala
B) Sishupala
C) Brahmapala
D) Dakshinpala

ANS-C

2) Who established Koch dynasty in the Kamata kingdom?
A) Vishwa Singha
B) Siva Singh
C) Naranarayan
D) Bhagadutta

ANS-A

3) Who intoduced a silver coin named Narayani in the Koch dynasty?
A) Chilarai
B) Naranarayan
C) Bhagadutta
D) None of these

ANS-B

4) What was the real name of Chilarai?
A) Shabradwaj
B) Mahashakti
C) Shukladwaj
D) Malladev     

ANS-C

5) Between whom the Treaty of Majuli was signed?
A) Koch and Bhuyans
B) Koch and Satras
C) Koch and Mughals
D) Koch and Ahoms       

ANS-D

6) Which of the following king signed the treaty of Majuli with Koch king Naranarayan?
A) Mughal King Jahangir
B) Ahom King Sukhamphaa
C) Ahom King Pratam Singha
D) Mughal King Babur     

ANS-B

7) Where was the first capital of Kachari kingdom?
A) Saraideu
B) Dimapur
C) Kasomari
D) Maibang       

ANS-C

8) Who was the founder of Sutiya kingdom?
A) Birpal
B) Sishupal
C) Devapal
D) Surpal         

ANS-A

9) After the death of Koch king Naranarayan, the Kamata kingdom was divided into two parts namely-
A) Koch Hajo and Koch Bhoju
B) Saraideu and Gargaon
C) Kamrup and Kamata
D) Koch Bihar and Koch Hajo     

ANS-D

10) What was Moamoria rebellion?
A)  Conflict between Ahoms and Sutiyas
B) Conflict between Kachari and Sutiyas
C) Conflict between Ahoms and Mughals
D) Conflict between Ahoms and Morans         

ANS-D




Share:

Popular Posts