Sunday, 8 December 2019

History Of Assam(GK)

                                      History Of Assam(GK)

1) The name 'Guwahati' has been derived from the fact that once the place was famous for its-
A) Coconut groves
B) Betel-nut groves
C) Sugar can fields
D) Tea Gardens

2) Which of the following is the tallest existing Temple in Assam?
A) Umananda Temple, Guwahati
B) Kamakhya Temple, Guwahati
C) Devi Dol (Temple), Sivasagar
D) Siva Dol (Temple), Sivasagar

3) Who among the following was the first civil servant from Assam?
A) Anundoram Baruah
B) Moidul Islam Bora
C) Dr. Bhabendra Nath Saikia
D) Lakhinandan Bora

4) Who is the writer of the 'Sahitya Academy Award' winning book- "Deu-langkhui"?
A) Dr. Mamoni Roisom Goswami
B) Maini Mahanta
C) Rita Choudhury
D) None of the above

5) Which of the following book is the smallest among all books written by Sankardeva?
A) Gunomala
B) Kirton
C) Dosom
D) Kaliyo Domon

6) Who said,-"Assamese women weave fairy tales in their clothes"?
A) Narendra Modi
B) Dr. B.R. Ambedkar
C) Mahatma Gandhi
D) Manmohan Singh

7) Sukladhwaj was popularly known as-
A) Chilarai
B) Pratapdhwaja
C) Dharmaraj
D) Bhagadutta

8) Which one of the following refinery in Assam is known as 'Assam Accord Refinery'?
A) Noonmati
B) Bangaingaon
C) Digboi
D) Numligarh

9) Which district of upper Assam has maximum number of Tea Gardens?
A) Dibrugarh
B) Tinsukia
C) Dhemaji
D) Jorhat

10) In which place of Assam the Paddy Research Centre is located?
A) Margherita
B) Borhat
C) Titabar
D) Teok

ANSWERS:-

1) B
2) D
3) A
4) C
5) A
6) C
7) A
8) D
9) B
10) C
Share:

MCQ(GK) Of Assam And India

                                       MCQ(GK) Of Assam And India

1) 'Sarthebari' town of Barpeta, Assam is famous for which of the following industry?
A) Silk
B) Textile
C) Tea
D) Bell-metal

2) What is the full form of ATC?
A) Assam Tea Corporation
B) Assam Trade Company
C) Assam Tennis Culb
D) None of the above

3) The famous Cement factory of Assam is located at which place?
A) Bokajan, Karbi Anglong
B) Bokaghat, Golaghat
C) Lepetkata, Dibrugarh
D) Aamguri, Sivasagar

4) Who among the following was the first tea planter of India?
A) Robert Bruce
B) Maniram Dewan
C) Krishnakanta Handique
D) None of the above

5) Who among the following was known as an economist and social reformer during the Ahom rule?
A) Lachit Borphukan
B) Badan Borphukan
C) Purnananda Buragohain
D) Momai Tamuli Borbaruah

6) Who was the first Assamese sportsperson to receive the Arjuna award?
A) Bhogeswar Baruah
B) Jayanta Talukdar
C) Abu Nasim
D) None of the above

7) Who represented Assam in the Round table conference of 1937?
A) Bisnuram Medhi
B) Gopinath Bordoloi
C) Bimala P. Chaliha
D) Chandradhar Baruah

8) Which town of Assam was destroyed during the earthquake of 1950?
A) Dhemaji
B) Barpeta
C) Sadiya
D) Hamren

9) What was the original name of 'Asom Sahitya Sabha' before its official registration in 1924?
A) Assam Literature Society
B) Assam Sahitya Sanmilani
C) Assamese Literature Society
D) None of the above

10) In which year the first Assamese film 'Joymoti' was made?
A) 1925
B) 1935
C) 1948
D) 1949

11) The first national level book fair in Assam was held in the year 1984 in which of the following place?
A) Guwahati
B) Jorhat
C) Haflong
D) None of the above

12) When did Bhogeswar Baruah got Arjuna award, becoming the first Assamese sportsperson to get the award?
A) 1978
B) 1966
C) 2000
D) 2005

13) For which of the following product 'Sarbhog' town of Barpeta district is famous?
A) Bamboo products
B) Tea
C) Milk and Milk products
D) Both A and B


ANSWERS:-
1) D
2) A
3) A
4) B
5) D
6) A
7) D
8) C
9) B
10) A
11) A
12) B
13) C
Share:

Thursday, 28 November 2019

GK OF ASSAM

1) The Assam Gas Cracker project was approved in the year
B) April 2006
C) August 1985
D) None of these

ANS-B

2) Swahid Diwas is celebrated on
A) 11 January
B) 12 November
C) 10 November
D) 10 December

ANS-D

3) Which one of the following is the only Assamese who represented India in the First Round Table Conference held at  London 1930?
A) Chandradhar Barua
B) Tarun Ram Phukan
C) Gopinath Bordoloi
D) K.N. Sarmah

ANS-A

4) Which of the following is the first mobile theater of Assam?
A) Natraj theater
B) Aashirvad theater
C) Kohinoor theater
D) Abahan theater

ANS-C

5) During the rule of which Ahom king, the Saraighat battle ended with a win over Mughals?
A) Pratap Singha
B) Udayaditya Singha
C) Pratap Singha
D) Rudra Singha

ANS-B

6) Who wrote the book 'Bhakti Ratnavali'?
A) Sankardeva
B) Madhab Kandali
C) Madhavdeva
D) Hem Saraswati

ANS-C

7) Who among the following from Assam joined the famous Dandi March?
A) Nabin Chandra Bordoloi
B) Kuladhar Saikia
C) Maniram Dewan
D) Liladhar Barua

ANS-D

8) The historic Assam Accord was signed on
A) 15th August 1985
B) 15th August 1947
C) 15th August 1950
D) 26th January 1950

ANS-A

9) 'Ali-Ai-Ligang' is an agriculture based festival of which Assamese community?
A) Karbi
B) Dimasa
C) Mising
D) Tiwa

ANS-C

10) The district which was separated from Assam and was given to East Pakistan (now Bangaladesh) in the year 1947
A) Khulna
B) Chittagong
C) Sylhet
D) None of these

ANS-C
Share:

Commerce MCQ

1) According to Balance Sheet equation concept, the capital will be
A) Capital= Liabilities - Assets
B) Capital= Fixed Assets - Current Assets
C) Capital = Assets - Liabilities
D) Capital = Assets + Liabilities

ANS-C

2) In common size Balance Sheet analysis we evaluate
A) Increase or decrease over two years is analyzed
B) Only increase over two years is analyzed
C) Only decrease over two years is analyzed
D) All assets and liabilities are expressed in terms of percentage of total

ANS-D

3) Increase in fixed assets due to purchase is
A) Source of fund
B) Fund from operation
C) Use of fund
D) None of these

ANS-C

4) In fund flow statement fund means
A) Total resources
B) Cash/ Bank balance
C) Current Assets
D) Working Capital

ANS-D

5) A vacancy caused by the resignation of the auditor is filled only by the
A) Board of directors of the company
B) Central Government
C) General meeting of the shareholders
D) Managing director of the company

ANS-C

6) The first auditor of a company appointed , holds office for
A) A period of 1 year
B) the period till new auditor is appointed
C) Conclusion of first Annual General Meeting
D) Holding of statutory meeting of the company

ANS-C

7) Internal auditor is appointed by the
A) Management
B) Shareholders
C) Government
D) Statutory auditors

ANS-A

8) What is the quorum of General meetings in case of private companies?
A) 2 members
B) 3 members
C) 4 members
D) 5 members

ANS-A

9) Which of the following must hold a statutory meeting?
A) Public Limited Company
B) Private Company
C) Unlimited company
D) All of these

ANS-A

10) Life insurance is a contract of which one of the following
A) Indemnity
B) Guarantee
C) Contribution
D) Subrogation

ANS-B






Share:

Friday, 22 November 2019

MCQ On Assam History

 MCQ ON ASSAM HISTORY
1) Who was the founder of Pala dynasty?
A)Bishnupala
B) Sishupala
C) Brahmapala
D) Dakshinpala

ANS-C

2) Who established Koch dynasty in the Kamata kingdom?
A) Vishwa Singha
B) Siva Singh
C) Naranarayan
D) Bhagadutta

ANS-A

3) Who intoduced a silver coin named Narayani in the Koch dynasty?
A) Chilarai
B) Naranarayan
C) Bhagadutta
D) None of these

ANS-B

4) What was the real name of Chilarai?
A) Shabradwaj
B) Mahashakti
C) Shukladwaj
D) Malladev     

ANS-C

5) Between whom the Treaty of Majuli was signed?
A) Koch and Bhuyans
B) Koch and Satras
C) Koch and Mughals
D) Koch and Ahoms       

ANS-D

6) Which of the following king signed the treaty of Majuli with Koch king Naranarayan?
A) Mughal King Jahangir
B) Ahom King Sukhamphaa
C) Ahom King Pratam Singha
D) Mughal King Babur     

ANS-B

7) Where was the first capital of Kachari kingdom?
A) Saraideu
B) Dimapur
C) Kasomari
D) Maibang       

ANS-C

8) Who was the founder of Sutiya kingdom?
A) Birpal
B) Sishupal
C) Devapal
D) Surpal         

ANS-A

9) After the death of Koch king Naranarayan, the Kamata kingdom was divided into two parts namely-
A) Koch Hajo and Koch Bhoju
B) Saraideu and Gargaon
C) Kamrup and Kamata
D) Koch Bihar and Koch Hajo     

ANS-D

10) What was Moamoria rebellion?
A)  Conflict between Ahoms and Sutiyas
B) Conflict between Kachari and Sutiyas
C) Conflict between Ahoms and Mughals
D) Conflict between Ahoms and Morans         

ANS-D




Share:

Saturday, 9 November 2019

Assam GK 20 Important MCQ- Important GK for Assam State Exam

Assam GK 20 Important MCQ- Assam GK 

Here you will find Assam General Knowledge (GK) Questions and Answers 2019,Assam State MCQ ,Assam GK Quiz Questions and Answers,Assamese gk 2019,Assam GK for APSC pdf.


1. The rule of Ahom kingdom ended with the invasion of
A) Portuguese
B) Burmese
C) British
D) Mughals

2. Which of the following is a festival of the Mishing tribe?
A) Ali-Ai-Ligang
B) Tusu puja
C) Bathou
D) Baikho

3.  'Gibon Wildlife Sanctuary' is located at
A) Chirang
B) Jorhat
C) Kokrajhar
D) Dibrugarh

4. In which hill top, the Kamakhya temple is located?
A) Burapahar
B) Nilachal Hill
C) Jogini Hill
D) None of these

5. The Assam Sahitya Sabha was first founded in the year
A) 1917
B) 1907
C) 1918
D) 1920

6. The first conference of Assam Sahitya Sabha was held at
A) Jorhat
B) Tinsukia
C) Tezpur
D) Sivasagar

7. Which of the following was the first Assamese novel written by Dr. Birendra Kumar Baruah to receive Sahitya Akademi Award?
A) Yaruyingam
B) Banphool
C) Pataalpuri
D) Mritunjay

8. Who amonh the following is the First Assamese recipient of Arjuna Award?
A) B.K. Bhattacharyya
B) Mridul Deka
C) Bhogeswar Baruah
D) K.K. Handique

9. The trademark of Sualkuch's silk industry is
A) Silk of Sualkuchi
B) Handwoven
C) Sualkuchi's
D) Muga

10. The 'Naranarayan Setu' over the Brahmaputra river connects which of the following two towns?
A) Koliabor-Tezpur
B) Bongaingaon-Guwahati
C) Pancharatna-Jugighupa
D) Dhemaji-Dibrugarh

11.Which of the following is regarded as the first Assamese novel?
A) Bhanumoti
B) Miri-Jiyori
C) Aximot Jar Heral Xeema
D) Dur-Diganta

12. Which of the following is the first Assamese feature film?
A. Rudradwar
B. Joymoti
C) Halodhiya Soraye Baodhan Khai
D) Dur

13. Assam's state anthem 'O mur aapunar desh' was first published in which of the following magazine?
A) Junaki
B) Surabhi
C) Junbiri
D) Bahi

14. In Assam a source of hot water spring is situated at
A) Nambor reserve
B) Parsuraam Kund
C) Panidihing Sanctuary
D) None of these

15. Which of the following is regarded as the Rain Forest of Assam?
A) Sonai Ropai (Sonitpur)
B) Joypur (Dibrugarh)
C) Sessa (Dibrugarh)
D) None of these

16. Name the town of Assam where the Silk industry of the state is situated?
A) Hajo
B) Barpeta
C) Sualkuchi
D) Morigaon

17. Which of the following King rebuilt the Kamakhya Temple?
A) Rudra Singha
B) Bhagadutta
C) Naranarayan
D) Pramatta Singha

18. Who was the founder of Sutiya Kingdom?
A) Mahipal
B) Sukapha
C) Bhagadutta
D) Birpal


19. Where was the first conference of Asom Sahitya Sabha held?
A) Goalpara
B) Rangiya
C) Sibasagar
D) Tihu

20. Who was the first Chief Minister of Assam?
A) Bishnuram Medhi
B) Fakhruddin Ali Ahmed
C) Dimbeswar Neog
D) Gopinath Bordoloi


Hope that this will help you . Please Share to your Friends.

Share:

Assamese writers with their pen names-অসমীয়া সাহিত্যিক সকলৰ ছদ্ম নাম

Assamese writers with their pen names-অসমীয়া সাহিত্যিক সকলৰ ছদ্ম নাম


অসমীয়া সাহিত্যিকসকলৰ মাজত বহুতো ছদ্মনামেৰে লিখা বিখ্যাত সাহিত্যিক দেখা যায় আৰু বিভিন্ন সময়ত অসমীয়া সাহিত্যিকসল বিভিন্ন উপাধিৰে বিভূষিত হৈ আহিছে।ইয়াত তেওঁ লোকৰ বিষয়ে জানিব পাৰিব ৷
Share:

Popular Posts