Monday, 6 July 2020

Ancient Indian History questions with explanation (From previous years SSC and UPSC Gist)



1. Aryabhatta and Kalidasa were in the
court of which Gupta Emperor ?

  1. Chandra Gupta II
  2. Samudra Gupta
  3. Skanda Gupta
  4. Harshvardhan


Answer: A) Chandra Gupta II

Aryabhata and Kalidasa adorned the court of
Gupta ruler Chandragupta II who was also known as Chandragupta Vikramaditya. Kalidasa was a classical Sanskrit writer, who was one of the nine gems of Chandragupta's court. Aryabhata was a mathematician and astronomer whose works include the Aryabhaiya and the Arya-siddhanta.




2. Which of the following Harappan sites
had a dockyard?


  1. Harappa
  2. Lothal
  3. Alamgirpur
  4. Mohenjo-Daro

Answer: Lothal

Lothal, located along the Bhogava river, a tributary of Sabarmati, in the Gulf of Khambat in Gujarat, was the only port-town of the Indus Valley Civilisation.It had a basin with vertical wall, inlet and outlet channels which has been identified as a tidal dockyard. Lothal's dock was the earliest known dock found in the world, equipped to berth and service
ships.


3) The veda which deals with the rituals is known as

  1. Rigveda
  2. Yajurveda
  3. Samaveda
  4. Atharvaveda

Answer: Yajurveda.

Yajur Veda is a step-by-step guide about the right way of performing religious ceremonies and sacred rituals. Derived from yajus' meaning prose mantra' and veda meaning 'knowledge'),



4. The capital of the Mauryan Kingdom
was located at

Pataliputra
Vaishali
Lumbini
Gaya

Answer: Pataliputra

Pataliputra, the ancient city of Patna in Bihar,
served as the capital city of the Mauryan
empire. It reached the pinnacle of prosperity
under Chandragupta Maurya and Ashoka. Greek




5. Where is the Brihadeshwar temple, built during the Chola period, located?


Mysore
Mahabalipuram
Thanjavur
Kanyakumari


Answer;  Thanjavur

The Brihadeshwara Temple is a Hindu temple
dedicated to Lord Shiva located in Thanjavur
in Tamil Nadu. Also known as Raja Rajeswara
Temple, it was built by Chola ruler Raja Raja Chola I and completed in 1010. The temple is part of the UNESCO World Heritage Site known as the 'Great living Chola Temples:






6. To which ganarajya Gautam Buddha
belonged?

Shakya
Saurasena
Shabara
Saur

ANSWER: Shakya

Gautam Buddha was born as a Kshatriya, the son of Suddhodana, 'an elected chief of the Shakya clan, whose capital was Kapilvastu. The Shakyas formed an independent republican state known as the
Shakya Ganarajya.His mother, Maya, Suddhodana's wife, was a Koliyan princess.


7. Who among the following was the first
grammarian of the Sanskrit language?


Kalhana
Maitreyi
Kalidasa
Panini

Panini is considered as the first grammarian of
Sanskrit language. He is particularly known for
his formulation of the 3,959 rules of Sanskrit
morphology, syntax and semantics in the grammar





8. The school of Indian art which is also
known as the Greco-Roman- Buddhist art is the school

  1. Mauryan
  2. Shunga
  3. Gandhara
  4. Gupta

Answer: Gandhara

The Gandhara School of Art is also known as
the Graeco-Buddhist School of Art since Greek
techniques of art were applied to Buddhist subjects.
The most important contribution of the Gandhara



9. Which of the following Harappan sites
had a dockyard?

  1. Mohenjodaro
  2. Lothal
  3. Alamgirpur
  4. Harappa

Answer:Lothal

Lothal, located along the Bhogava river, a tributary of Sabarmati, in the Gulf of Khambat in Gujarat, was the only port-town of the Indus Valley Civilisation. It had a basin with vertical wal, inlet and outlet channels which has been identified as a tidal dockyard. Lothal's dock was the earliest known dock found in the world, equipped to berth and service
Ships.



10). Harsha moved his capital from.
to

  1. Thanesar, Kannauj
  2. Delhi, Deogiri
  3. Kamboj, Kannauj
  4. Valabhi, Delhi


Answer: Kannuj

During the 7th century A.D, Harshavardhana united the kingdoms of Punjab, Bengal, Orissa along with a large portion of Indo-Gangetic Plain. He defeated the ruler of Kannauj and shifted his capital from Thanesar to Kannauj.





23 May

World Turtle Day

Keep moving no matter what pace just keep moving, it is an essential lesson learnt from a turtle ~ Happy world turtle day.

#OnThisDay:

22 May
          Ram Mohan Roy was born on May 22, 1772 to Tarini Devi and Ramkanto Roy in Radhanagar, Burdwan, Bengal in British India. He is well known for abolition of Sati Pratha.

23 May : On May 23 1995, 25 years ago Sun Microsystems announced Java1.0 . Before Java C++ was the dominant programming language.
Share:

0 comments:

Post a comment