DHS Exam 15th Important GK Part-2
1)  The First cultural assimilation of Assam took place between____and _____ 
অসমৰ প্ৰথম সাংস্কৃতিক আত্মীকৰণ ____ আৰু ____ মাজত হৈছিল।
[A] Austroasiatic / Irano-Scythians 
[B] Austroasiatic / Tibeto-Burman 
[C] TibetoBurman / Irano-Scythians 
[D] SinoTibetan / Tibeto-Burman
Correct Answer:-- [B] Austroasiatic / Tibeto-Burman 
2) Assamese Brahmins are the community in the state Assam who are considered to have____ .
অসম ব্ৰাহ্মণ হৈছে ৰাজ্য অসমৰ সম্প্ৰদায় যাক ___  বুলি গণ্য কৰা হয।
(A) Mongolian race 
(B) Aethiopian race 
(C) Caucasian race 
(D) American race 
Correct Answer:-- [C] Caucasian race 
3) Assamese Ganaks (who are also known as Daivajna) are the descendants of ___ . 
অসমগণ (যাক দৈবজনা বুলিও জনা যায়) হৈছে ____ বংশধৰ।
[A] Sakaldwipiya Brahmins 
[B] Saraswat Brahmins 
[C] Kanyakubja Brahmins 
[D] Saryupareen Brahmins 
Correct Answer:-- [A] Sakaldwipiya Brahmins
4)  The Ahoms are the descendants of the ethnic_____ people.
আহোম লোকসকলৰ বংশধৰ হৈছে ____জাতিগত লোকসকলৰ বংশধৰ।
[A] Tibetan 
[B] ibetoBurmans 
[C] Tai 
[D] Burmans 
Correct Answer:-- [C] Tai 
5 “BukuniPatani” is a traditional costume of which tribe?
বুকুনিপাটানি” হৈছে কোনজনজাতিৰ পৰম্পৰাগত পোছাক?
[A] Ahoms 
[B] Koch Rajbongshi 
[Ç] Sonowal–Kacharis 
[D] Rabha 
 correct Answer:-- [B] Koch Rajbongshi 
6) Sonowal Kacharis are descendants of the ‘Hammusa’ family belong to the ___ of people .
সোণোৱাল কাচাৰিসকল ‘হামুছা’ পৰিয়ালৰ বংশধৰ সকল হৈছে ____।
[A] Mongolian race 
[B] Aethiopian race
[C] Caucasian race 
[D] American race
 Correct Answer: [A] Mongolian race 
7)  The main deity of the Rabhas is called ____ .
ৰাভাসকলৰ মূল দেৱতাক ___ কোৱা হয়।
[A] Aditi
[B] Bhaga
[C] Vasukra 
[D] Rishi 
 Correct Answer: [D] Rishi 
8)  The Karbis (TibetoBurman group) is a Patrilineal society composed of ___ major clans or Kur. 
কাৰ্বি (তিব্বতবৰ্মন গোট) হৈছে ____ মুখ্য গোত্ৰ বা কুৰৰ দ্বাৰা গঠিত এক ত্ৰিলিনীয় সমাজ।
[A] Three 
[B] Four 
[C] Five 
[D] Six 
Correct Answer:-- [C] Five 
9) “Peng Karkli” is a traditional festival celebrated by which tribe ?
“পেং কাৰ্কলি” হৈছে কোন জনজাতিৰ দ্বাৰা উদযাপন কৰা এক পৰম্পৰাগত উৎসৱ ?
[A] Tiwa 
[B] Mech Kachari
[C] Rabha 
[D] Karbi 
 Correct Answer:-- [D] Karbi 
10) “Rongker” is a _____ observed by the Karbi people of Assam.
“ৰংকাৰ” হৈছে অসমৰ কাৰ্বি লোকসকলে পালন কৰা _ ।
[A] Autumn festival 
[B] Harvest festival 
[C] Spring festival
[D] Summer festival
Correct Answer:-- [C] Spring festival
11) “Jambili Athon” is extraordinary woodcraft of the of which tribe ? 
“জাম্বিলি আথন” হৈছে কোনজনজাতিৰ এক অসাধাৰণ কাঠৰ শিল্প ? 
[A] Karbi 
[B] Dimasa 
[C] Tea Tribes 
[D] Tai Phake 
 Correct Answer:-- [A] Karbi 
12) “Chutiya people” are the descendants of the ____ family of Mongoloid origin. 
“চুতীয়া লোক” হৈছে মঙ্গোলইড মূলৰ পৰিয়ালৰ ______  বংশধৰ। 
[A] Tibetan 
[B] Tibeto-Burmans 
[C] Tai 
[D] Sino-Tibetan 
 Correct Answer:-- [D] Sino-Tibetan 
13)  The original language of the Chutiyas which is known by the same name i.e. Chutiya belong to the ____.
চুতীয়াসকলৰ মূল ভাষা যাক একে নামেৰে জনা যায় অৰ্থাৎ চুতীয়া।ইয়াৰ অন্তৰ্ভুক্ত ____ ।
[A] Tibeto-Burman language 
[B] Tibetan 
[C] Indo-Aryan languages 
[D] Indo-Iranian languages
 Correct Answer:-- [A] Tibeto-Burman language
14)  Kalita is an ethnic group or a caste of Hindus belong to _____.
কলিতা এটা জাতিগত গোট বা হিন্দুসকলৰ ____ জাতিৰ অন্তৰ্ভুক্ত।
[A] Brahmins 
[B] Kshatriya 
[C] Vaishyas 
[D] Shudras 
 Correct Answer:--  [B] Kshatriya
15)  Jalia Kaibarta (Keot) originally belong to ____. 
জালিয়া কাইবাৰ্টা (কেওট) মূলতঃ ____ অন্তৰ্ভুক্ত।
[A] Sino-Tibetan 
[B] Mongoloid 
[C] Austric-Mongoloid 
[D] Indo-Aryan 
Correct Answer:-- [C] Austric-Mongoloid
 
  
0 comments:
Post a Comment