Thursday, 28 November 2019

GK OF ASSAM

1) The Assam Gas Cracker project was approved in the year
B) April 2006
C) August 1985
D) None of these

ANS-B

2) Swahid Diwas is celebrated on
A) 11 January
B) 12 November
C) 10 November
D) 10 December

ANS-D

3) Which one of the following is the only Assamese who represented India in the First Round Table Conference held at  London 1930?
A) Chandradhar Barua
B) Tarun Ram Phukan
C) Gopinath Bordoloi
D) K.N. Sarmah

ANS-A

4) Which of the following is the first mobile theater of Assam?
A) Natraj theater
B) Aashirvad theater
C) Kohinoor theater
D) Abahan theater

ANS-C

5) During the rule of which Ahom king, the Saraighat battle ended with a win over Mughals?
A) Pratap Singha
B) Udayaditya Singha
C) Pratap Singha
D) Rudra Singha

ANS-B

6) Who wrote the book 'Bhakti Ratnavali'?
A) Sankardeva
B) Madhab Kandali
C) Madhavdeva
D) Hem Saraswati

ANS-C

7) Who among the following from Assam joined the famous Dandi March?
A) Nabin Chandra Bordoloi
B) Kuladhar Saikia
C) Maniram Dewan
D) Liladhar Barua

ANS-D

8) The historic Assam Accord was signed on
A) 15th August 1985
B) 15th August 1947
C) 15th August 1950
D) 26th January 1950

ANS-A

9) 'Ali-Ai-Ligang' is an agriculture based festival of which Assamese community?
A) Karbi
B) Dimasa
C) Mising
D) Tiwa

ANS-C

10) The district which was separated from Assam and was given to East Pakistan (now Bangaladesh) in the year 1947
A) Khulna
B) Chittagong
C) Sylhet
D) None of these

ANS-C
Share:

Popular Posts