Sunday, 17 May 2020

Assam Police Previous Year Questions Part 2




1. When the treaty of Yandabo was signed?

A. 1823 B.1824C.1825 D.1826


Answer : 1826.


It was signed on 24 February, 1829 between the East India Company and Majesty of the king of Ava.



2. In 2019, Bharat Ratna was awarded to -

  1. Pranab Mukherjee                                B.Madan Mohan Malaviya C. Dr.Bhupen Hazarika

             e. All of the above


Answer:  All of the above.







3. The playing time of the National Anthem of India is.

A. 50 seconds B.51 seconds

C.52 seconds D.53 seconds


Answer: 52 seconds.


Composed by Rabindranath Tagore originally in Bengali. It was adopted as the national anthem of India on 24 January, 1950 by the Constitution Assembly.




4. 'Satyameva Jayate inscribed in the National Emblem was taken from..

A. Bhagwat Gita

B. Mundaka Upanishad

C. Yajur Veda D.Rig Veda


Answer: Mundaka Upanishad.


It is embedded inside Atharvaveda.



5. How many spokes are there in the 'Dharmachakra" in the National Flag of India?

A. 22

B. 23

C.24

D.26


Answer: 24 spokes.



6. What is the National aquatic animal of India?

A. Hippopotamus

B. River Dolphin

C. River Turtle

D. None of the

above


Answer: River Dolphin.


It's also said to represent the purity of Ganga as it can only survive in pure and fresh water.




7. A judge of the Supreme Court of India can hold office upto the age of .

A. 62 years

B.63 years

C.64 years

D.65 years


Answer : 65 Years.




8. Aryabhatta was the first astronomer who deduced the value of.

A. Pie

B. Gravity

C. Distance between two poles D. None of the above


Answer: Pie.


He found it to be 3.1416


World Pie Day - 14 March.





9. According to the Constitution of India, which of the following is not one of the main

organs of the Government?

A. Legislature

B. Bureaucracy

C. Executive

D. Judiciary


Answer: Bureaucracy.




10. Panchayat Raj comes under.

.

A. Residual list

B. Concurrent List

C. State list

D. Union list


Answer: State list.


Panchyati Raj System is included in the seventh schedule of the Constitution.





12. Which of the following is the largest and deepest ocean of the world?

A. Arctic

B. Atlantic

C. Pacific

D. Indian


Answer : Pacific Ocean.



13. SAARC was formed in ..

A. 1982

B. 1984

C.1985 D.1986


Answer: 8 DEC 1985.


It was founded in Dhaka , Bangladesh.




14. Which Indian state is inhabited by Jaintiya tribes?


A. Arunachal Pradesh B. Mizoram

C. Manipur

D. Meghalaya


Answer: Meghalaya.


CM - Conrad Sangma Governor - R. N Ravi.




Question for self practice :



11. Harshcharita and Kadambari are the works of ___________?




Share:

0 comments:

Post a comment